Bijela vina

Bogdanuša

KVALITETNO SUHO BIJELO VINO

Bogdanuša 2022 sortno je vino dobiveno od jedne istoimene sorte vinove loze porijeklom s otoka Hvara, gdje se uzgaja od davnina, a cijenjeno je zbog izvrsne i postojane rodnosti te nešto više kiselosti.

Proizvodi lagana i delikatna vina karakterizirana svježim i cvjetnim mirisom. Sadi se na crvenicu koja pojačava svježinu. Osim što proizvodi samostalno vino, često se vinificira zajedno s drugim bijelim sortama.

Prilično je laganog alkohola (cca. 12,0-12,5% vol.) što ga čini vinom lakšeg stila za piće, savršenim izborom za svakodnevnu konzumaciju. Naziv vina znači „Bog dao“. U prošlosti se vino iz Bogdanuše služilo i pilo samo u određenim prigodama i na posebnim mjestima, poput crkvenih svečanosti i dvorova.

Vrsta i kvaliteta vina: suho bijelo vino, kvalitetno vino

Sorte grožđa: Bogdanuša

Lokalitet: Jelsa, Vrboska, Vrbanj, Dol

Alkohol: 12,5%

Veličina: 750 ml

Poslužuje se ohlađen, na temperaturi od 10-12 °C. Preporučuje se kao prilog jelima od bijelog mesa, ribe i školjki.

Beleca

KVALITETNO SUHO BIJELO VINO

Vino Beleca („divota“) dobili smo inovativnom kupažom dviju dalmatinskih bijelih sorti, pošipa i bogdanuše, u omjeru 50:50.

Izvorno s Korčule, pošip se udomaćio diljem Dalmacije i odnedavno doživio procvat kao jedna od najhvaljenijih hrvatskih bijelih sorti. Daje vina punog tijela i moćnih aroma, koje se stoga tradicionalno kombiniraju s laganijim sortama.

Bogdanuša je autohtona hvarska sorta izrazite svježine i cvjetnih aroma. Sadi se najčešće na crljenici što joj daje dodatne osvježavajuće kiseline – zbog čega izvrsno parira pošipu.

U toj sinergiji svaka od sorti daje ono najbolje od sebe: pošip moćnost, bogato tijelo i umjerenije kiseline te tipične sortne arome marelice, breskve (koštunjićavog voća) i mineralnost, a bogdanuša nježnije cvjetne arome i svježinu.

Rezultat je karakterno južnjačko, ali i lepršavo vino s nižim postotkom alkohola (oko 12.5 %) koje ga čini idealnim izborom za dnevnu konzumaciju i sve slične prilike koje traže laganija vina. Naziv vina u dijalektu znači ljepotu (tal. bellezza).

Tip vina: kvalitetno suho bijelo vino

Sorta: pošip (50%) i bogdanuša (50%)

Lokalitet: sjeverna strana otoka, Ager, Vrboska, Dol

Alk: 12,5-13%

Sadržaj: 0,75 lit.

Servira se rashlađeno na temperaturi 10-12° C. Preporučuje se uz razna jela od bijelog mesa i ribe, školjaka, a i uz pikantnija jela poput pesta, tvrdih sireva…

Pošip

VRHUNSKO SUHO BIJELO VINO

Pošip je vrhunsko suho sortno vino, proizvedeno od istoimene autohtone dalmatinske sorte pošip.

Vino Pošip uz svježinu nudi i kompleksnije arome zrelijeg južnjačkog voća, zaokružene odležavanjem u hrastovim bačvama. Pošip je jedna od rijetkih sorti za koju je potvrđeno da je dalmatinskog, točnije korčulanskog podrijetla.

Pošip je moćno vino punijeg tijela, ali izbalansiran lijepim kiselinama tj. svježinom. Specifične sortne arome pošipa: marelice i drugo koštunjićavo voće, kao i svježi citrusi i mediteranske biljke (smilje, eterično bilje), nadopunjene su odležavanjem dijela vina u novim hrastovim bačvama.

Oko 30% vina provodi 6 mjeseci u novim francuskim (Garbelloto, Seguin Moreau) i jednoj slavonskoj (Golub) barrique bačvi, a tijekom tog vremena odležava i na finim kvascima (sur-lie) čime dobiva punije tijelo i specifične note (tost, brioši, asocijacija na šampanjac).

Tip vina: Vrhunsko suho bijelo vino

Sorta: pošip

Lokalitet: sjeverne strane otoka, Ager (između Jelse i Staroga Grada) te južna strana otoka Hvara (vinogradi oko Milne i Hvara).

Alk: 12,5-13%

Sadržaj: 0,75 lit.

Servira se rashlađeno na temperaturi 10-12° C. Preporučuje se uz razna jela od bijelog mesa i ribe, školjaka, a i uz pikantnija jela poput pesta, raznih sireva…

Naša vina

Proizvodnju crnih, bijelih vina i  roséa stalno usavršavamo suvremenom tehnologijom i težimo boljem.  Posebnu pažnju pridajemo proizvodnji Prošeka – izvornog dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih domaćih sorti.

Naša vina

Proizvodnju crnih, bijelih vina i  roséa stalno usavršavamo suvremenom tehnologijom i težimo boljem.  Posebnu pažnju pridajemo proizvodnji Prošeka – izvornog dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih domaćih sorti.