Crna vina

Illyricum

VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

Illyricum 2016 je ekološko suho crno vino iz opusa vrhunskih proizvoda.

Vino je kupaža sorti cabernet sauvignon i plavac mali, grožđa koje potječe iz ekološkog vinograda u uvali Vira, kojeg smo zasadili 2012. godine. Uz vinograd su pronađene stare ilirske nastambe, po čemu je vino i dobilo ime.

​Plavac mali i cabernet sauvignon se odvojeno vinificiraju, potom kupažiraju i odležavaju u barrique bačvama. Na taj način se arome plavca malog (suhe šljive i zrelo grožđe) uz elegantno ispolirane i ugodne tanine savršeno nadopunjuju aromama (crveno i crno bobičasto voće) i svježinom cabernet sauvignona. U vino su se umjereno utkale začinske nota hrasta (vanilije, duhana). Vino ima potencijal za starenje. Duboke je rubinsko-granat crvene boje, ugodnih kiselina i dugog aftertastea.

​Tip vina: Vrhunsko suho crno vino

Sorta: 50% plavac mali i 50% cabernet sauvignon

Lokalitet: Uvala Vira – sjeverozapadni dio otoka Hvara

Alk.: 14 %

Sadržaj: 0,75 lit.

Servira se na sobnoj temperaturi od 18° C. Preporučuje se uz široku lepezu umjerenih jela, a osobito uz govedinu, pačja prsa te razne sireve.

Plavac mali

VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

Plavac Mali, kako samo ime kaže, je dobiven od istoimene sorte. Ovo je naša vrhunska linija i ekspresija plavca koju proizvodimo u boljim godinama i u manjim količinama.

Plavac mali je proizvod prije svega terroira ili sume prirodnih utjecaja u vinogradu.

Odabrani vinogradi nalaze se na južnim padinama otoka Hvara (Ivan Dolac, Sv. Nedjelja, Jagodna). Vrhunske pozicije za plavac su na škrtom, kamenitom, vapnenačkom tlu.
Ekološki se pristup nameće u tim ekstremnim uvjetima strmih osunčanih vinograda – ručni rad, s minimalnim intervencijama u vinogradu i s malim prinosima (od 0,5 kg do 1 kg) vrhunskog grožđa.

Prirodni intenzitet sortnih aroma tamnog i zrelog voća plavca (višnje, šljive), mediteranskog bilja i slanosti zaokružuje se odležavanjem 12 mjeseci u kombinaciji novih i korištenih francuskih barrique bačava, čime se dodaju note drva, začina, kože, duhana.

Sorta plavac mali je križanac sorti dobričić i tribidrag/crljenak kaštelanski/zinfandel.

Specifičnost našeg Plavca malog je u eleganciji ‘francuskog’ tipa, jer ovo vino teži očuvati kako klasiku aroma plavca malog, tako i stil vina koji je manje džemast i robustan, a više fokusiran na strukturu, izbalansiranost i dužinu okusa.

Tip vina: vrhunsko, suho crno vino

Sorta: plavac mali

Lokalitet: južne padine Hvara (Ivan Dolac, Sv. Nedjelja, Jagodna)

Alk.: 14-14,5%

Sadržaj: 0,75 lit.

Preporučuje se uživati na temperaturi 18-20 °C uz pečeni odrezak, pašticade i druga mesna i ostala jela punijeg okusa.

Caplar

VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

Vino Caplar je, kao što mu ime sugerira, inovativna kupaža cabernet sauvignona i plavca malog, u omjeru 50-50%.

Plavac mali s južnih padina Hvara i cabernet iz naših vinograda sa sjeverne strane Hvara vinificiraju se odvojeno, nakon čega se kupažiraju i odležavaju šest mjeseci u barrique bačvama. Rezultat je vino uglađenih tanina, u kojem intenzitet i sortne arome plavca oplemenjuje elegancija i svježina caberneta. Karakteristični mirisi šljiva, sušenog grožđa i zemlje nadopunjuju se tako aromana crnog ribizla, začina i drugim nijansama. Vinu predviđamo i potencijal za starenje veći nego u drugih plavaca. Svaka boca s ponosom nosi vinarov potpis koji jamči za misao otisnutu na etiketi: ˝Proizvedeno u sprezi Hvara, ljubavi i znanja.˝

Tip vina: vrhunsko suho crno vino

Sorta: plavac mali (50%) i cabernet sauvignon (50%)

Lokalitet: južne padine otoka Hvara, Stari Grad i okolica Jelse

alk: 14-14.5 %

Sadržaj: 0,75 lit.

Servira se na sobnoj temperaturi od 18° C. Preporučuje se uz pečeni odrezak i jela od tamnog mesa i divljači, ali i razna druga jela punijeg okusa.

Veliki plavac mali

VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

Veliki Plavac Mali zadnji je u nizu strastvenih projekata Andre Tomića – vino koje se proizvodi samo u iznimnim godištima, puni samo u magnume (1.5 l) i do sada ga je bilo moguće probati samo u vinariji Tomić na Hvaru.

Selektirano grožđe dolazi sa vrhunskih pozicija za plavac mali, sa škrtog, kamenitog i vapnenačkog tla na južnim padinama Hvara. Ekološki se pristup nameće u tim ekstremnim uvjetima strmih osunčanih vinograda – ručni rad, s minimalnim intervencijama u vinogradu i malim prinosima (od 0,5 kg do 1 kg) vrhunskog grožđa.

Sortne aroma plavca ̶ tamno i zrelo voće, šljive i višnje, mediteransko bilje i slanost ̶ zaokružene su odležavanjem do 18 mjeseci u slavonskim barrique bačvama. Vino karakterizira snaga, robusnost, visoki ekstrakt, ali i struktura i kiseline koje balansiraju gotovo neprimjetnih 16 % alkohola. Starenjem vino razvija i tercijarne arome, duhan, kožu, note gljiva i šumskog poda.

Tip vina: vrhunsko, suho crno vino

Sorte: plavac mali

Lokalitet: južne padine Hvara

Alk.: 15,9%

Sadržaj: 1,5 lit.

Preporučuje se uživati na temperaturi od oko 20 °C uz pečeni odrezak i druga mesna i ostala jela punijeg okusa.

Naša vina

Proizvodnju crnih, bijelih vina i  roséa stalno usavršavamo suvremenom tehnologijom i težimo boljem.  Posebnu pažnju pridajemo proizvodnji Prošeka – izvornog dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih domaćih sorti.

Naša vina

Proizvodnju crnih, bijelih vina i  roséa stalno usavršavamo suvremenom tehnologijom i težimo boljem.  Posebnu pažnju pridajemo proizvodnji Prošeka – izvornog dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih domaćih sorti.